Wie aan Zakynthos denkt, denkt waarschijnlijk gelijk aan Navagio Beach, oftewel Shipwreck Beach. Dit is de meest bekende en meest gefotografeerde hot-spot op Zakynthos. Navagio is alleen per boot te bereiken, maar het mooiste zicht op dit strand met het beroemde scheepswrak heb je van bovenaf vlakbij het dorpje Vollmes. Het scheepswrak ligt hier sinds 1982 en is in slecht weer op het strand terecht gekomen. Het roestige schip vervoerde smokkelwaar zoals drank en sigaretten. Maar Zakynthos is meer!

Ligging

Zakynthos is het op twee na grootste Ionische eiland, gelegen voor de westkust van Griekenland. Alleen Kefalonia en Corfu zijn groter. Het heeft een oppervlakte van ruim 400 m2. Het eiland heeft de laatste jaren enorm aan populariteit toegenomen, vooral onder Nederlanders,  en dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat hier eigenlijk voor iedere vakantieganger wel iets te vinden is.

Ideale vakantiebestemming

Houd je van uitgaan, dan is Laganas ‘the place to be’ op Zakynthos. Laganas is een vrij drukke badplaats met een rijk nachtleven en vooral populair onder (Engelse)¬† jongeren. Je vindt hier bars, discotheken en bekende clubs.

Aan de oostkust vind je het veel rustiger Tsivili. Het heeft een heerlijk lang en breed zandstrand met veel faciliteiten en is daarom populair onder families met kinderen. Het centrum is gezellig met traditionele tavernes en leuke winkeltjes. Tsivili beschikt tevens over het kinderpretpark Luna Fun Park. Tsivili grenst aan het natuurpark Tragaki, waar heerlijk kunt wandelen door de naaldboombossen en paardrijden. Tip: Dit deel van het eiland leent zich uitstekend voor een fietstocht. Huur voor een dag een fiets en trek er heerlijk op uit!

Zien & Doen op Zakynthos

Zakynthos wordt ook wel het ‘schildpaddeneiland’ genoemd. Voor de kust bij Agios Sostis vind je het eilandje Marathonisi. Dit is het broedgebied van de Caretta Caretta schildpad (Op Zakynthos zijn meer van deze broedplaatsen te vinden). Agios Sostis zelf is overigens een leuke rustige badplaats met een klein centrum en prachtig haventje. Via een lange houten voetgangersbrug bereik je Cameo eiland, een piepklein eilandje waar je leuk kunt snorkelen in kristalhelder water en gebruik kunt maken van het strand. Hiervoor wordt EUR 5 toegang gevraagd (en daar krijg je een sleutelhanger met foto als aandenken voor terug). Het is handig om zelf je eten en drinken mee te nemen, er zijn geen voorzieningen op het eiland.

De hoofdstad, Zakynthos-stad, is ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Je zult merken dat deze stad wat Italiaanse en Venetiaanse invloeden heeft. Op de groene heuvel Strani vind je het Venetiaans kasteel, Kastro. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het Solomosplein¬† en Agios Markosplein zijn door een voetgangersgebied met elkaar verbonden en nodigen door de mooie gebouwen en kerkjes zeker uit om lekker doorheen te slenteren. Vlakbij het Solomosplein vind je de nougatfabriek “I Zakynthos”, waar je deze heerlijke zoete lekkernij kunt proeven. Wijnliefhebbers kunnen net even buiten de stad de Solomos Winery bezoeken voor een wijnproeverij van een kwalitatief goede en traditionele wijn.

Door de werking van de zee op de kust zijn de zogenaamde ‘blauwe grotten’ ontstaan. De belangrijkste Blauwe Grot is te vinden bij Kaap Skinari (recht onder de vuurtoren). Je kunt deze o.a. bezoeken met de excursieboten die vertrekken uit Laganas, Agios Sostis en Argassi. De moeite waard!

Groningen Airport Eelde

Zakynthos ligt op ongeveer 3 uur vliegen vanaf Nederland. Nieuw voor het zomerseizoen 2021 is dat je eveneens vanaf Groningen Airport Eelde naar deze heerlijke bestemming kunt vliegen. Korte inchecktijden, geen drukke luchthaven en voor ons Noorderlingen lekker dichtbij! Je kunt dit met een gerust hart al boeken en gebruik maken van soepele omboekingsregeling: vraag mij gerust naar de mogelijkheden!