De Oriënt Express is misschien wel één van de meest beroemde treinen uit de geschiedenis. Het is alweer ruim 11 jaar geleden dat de legendarische Venice-Simplon-Oriënt-Express vanuit Amsterdam, Nederland is vertrokken. In juni 2021 en in april 2022 zal de trein vanuit Amsterdam via Brussel en Parijs in 2 dagen naar Venetië rijden en andersom.

Historie

De trein was de eerste luxe lange afstandstrein van Europa. De route voerde van Parijs naar Istanbul, toen nog Constantinopel. In oktober 1883 vertrok de trein voor het eerst vanaf Gare de l ‘Est in Parijs. De reis duurde ruim 80 uur. De eerste jaren reed de trein tot aan het Bulgaarse Varna, waar de reizigers overstapten om per schip over de Zwarte Zee het laatste traject naar Istanbul af te leggen. Vanaf 1889 was het mogelijk om het hele traject per trein af te leggen.

Beroemde passagiers

Vele beroemdheden, royals, filmsterren en aristocraten reisden met deze luxe trein. De Oriënt Express werd ook wel de ‘trein der koningen’ genoemd. Diverse koningen, de Maharadja van Cooh Behar, Mata Hari en Marlene Dietrich zijn enkele beroemdheden die aan boord zijn geweest. Ook was de trein het decor van verschillende boeken en films. Denk aan Agatha Christie’s ‘Murder on the Oriënt-Express’ en ‘Stamboul Train’ van Graham Greene. In de film ‘From Russia with Love’ ontsnapt James Bond via de Oriënt-Express.

Over de Venice-Simplon-Oriënt-Express

De trein bestaat uit 17 rijtuigen die met veel zorg in de oude stijl uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw zijn ingericht. Houtmozaïeken, flonkerend kristal, luxe bekleding, het kostbare linnen en tafelzilver in de restauratiewagen zullen zeker bijdragen aan de voorname en chique sfeer. De service aan boord is van het allerhoogste niveau. Terwijl je door de mooiste landschappen van Europa rijdt, zorgen stewards ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Aan boord zijn maar liefst 3 restaurants waarin je geniet van het beste wat de Franse keuken te bieden heeft. In het barrijtuig zorgt een pianist voor de muzikale omlijsting en ’s avonds ga je naar bed in een werkelijk uiterst comfortabel compartiment. Nog exclusiever? Dan is er een Grand Suite, een luxe privé accommodatie met elk een eigen volledige badkamer met douche, toilet en wastafel.

Reizen met de Venice-Simplon-Oriënt Express

De trein rijdt elk jaar van maart tot november, voornamelijk tussen Londen en Venetië via Parijs en omgekeerd. De reis beslaat dan 2 dagen en een nacht. De dienstregeling is zo ingedeeld, dat overdag de Alpen en Dolomieten worden doorkruist. Ook zijn er reizen naar Wenen, Budapest en Praag. Eénmaal per jaar, in augustus/ september, reist de trein van Parijs naar Istanbul en terug naar Venetië. Je kunt diverse deeltrajecten en arrangementen boeken, waarbij ook een hotelverblijf en excursies op de bestemmingen zijn inbegrepen.

Nederlanders stappen meestal op in Parijs. Echter in juni 2021 en april 2022 kun je dus ook vanuit Amsterdam in 2 dagen via Brussel en Parijs naar Venetië en andersom. Afhankelijk van de route kan er ook in Brussel of Parijs in- of uitgestapt worden. Een unieke kans om vanuit eigen land een onvergetelijke reis met deze legendarische trein te maken. Staat zeker op mijn bucketlist!

Voorbeeld reisprogramma Londen – Parijs – Venetië

De meest gereden route van de Venice-Simplon-Oriënt-Express start in Londen (of Parijs) en voert via Innsbruck en Verona naar Venetië. Bij daglicht geniet je van de prachtige bergen van de Alpen en Dolomieten.

Op het Londense Victoria Station stap je aan boord van de luxe Belmond British Pullman trein. De steward brengt je naar je gereserveerde plaats. Om 10.45 uur vertrekt de trein richting Folkestone. Aan boord geniet je van een heerlijke brunch met een Bellini, terwijl het fraaie Kentse landschap aan het raam voorbijglijdt. Na de oversteek van het Kanaal via de Eurotunnel ga je aan boord van de legendarische Venice Simplon-Orient-Express en word je naar je compartiment begeleid. ’s Avonds wordt een voortreffelijk 4-gangen diner geserveerd, bereid door de ervaren Franse chefs.

Rond 21.15 uur stopt de trein in Parijs waar ook gasten kunnen instappen. Na vertrek genieten zij eveneens van een gastronomisch diner. Tijdens het diner is je compartiment omgevormd tot een knusse slaapkamer. Overnachting aan boord terwijl de trein richting Zwitserse Alpen rijdt.

Als je de volgende ochtend ontwaakt, rijdt de trein inmiddels in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Op het door jou gewenste tijdstip wordt een continental ontbijt in je compartiment geserveerd. Relax en geniet deze ochtend van het prachtige berglandschap in je compartiment of in het gezellige barrijtuig. Als de trein de Italiaanse grens passeert, ben je welkom voor een heerlijke lunch in een van de 3 prachtige restaurantrijtuigen. Bewonder de indrukwekkende uitzichten als de trein door de Italiaanse Dolomieten kronkelt. In de namiddag word in je compartiment de thee geserveerd. Tegen 18.00 uur rijdt de trein het Santa Lucia station in Venetië binnen.

Staat deze unieke en luxe treinreis ook op jouw bucketlist, neem dan gerust contact met mij op!