Hou je van zon, water, bergen en leuke stadjes, dan ben je aan de Bodensee op je plek! In het zonnige zuiden van Duitsland bevindt zich dit prachtige meer, omringd door heuvels met wijngaarden, hopvelden, pittorekse stadjes, kastelen én de toppen van de Alpen. Het landschap doet mediterraans aan, je zou bijna vergeten dat ook dit Duitsland is.

Bodensee

De Bodensee is 75 km lang en 15 km breed. In het meer bevindt zich het Drielandenpunt van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het grootste deel van het meer bevindt zich in Duitsland. Aan de oevers van het meer kun je heerlijk zwemmen, duiken of andere watersporten zoals zeilen, surfen, waterskiën enz. beoefenen. De omgeving van het meer leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten. Rondom het meer ligt de Bodensee-Rund(wander)weg, een fiets- en wandelpad van ongeveer 260 km. Ook met kinderen is deze route goed te doen, er zijn weinig hoogteverschillen.

Aangename temperaturen

In de zomer zijn de temperaturen zeer aangenaam. De gemiddelde temperaturen liggen dan rond de 25 graden. Zonnige dagen kunnen wel eens afgewisseld worden met regenachtige of bewolkte dagen, maar je zult je ook op deze dagen uitstekend vermaken, er is namelijk veel te doen en te zien.

Graag neem ik je mee naar al die leuke bezienswaardigheden lang en in de omgeving van de Bodensee.

Zeppelins

Wie aan de Bodensee verblijft, zal regelmatig een Zeppelin over zien vliegen. In de geschiedenis van de Duitse luchtvaart, heeft de Bodensee een belangrijke rol gespeeld. Graaf Ferdinand von Zeppelin bouwde het eerste bestuurbare luchtschip die op 1 juli 1900 vanuit Friedrichshaven aan de Bodensee opsteeg. Na de ramp met de Zeppelin Hindenburg in Lakehurst kwam er een einde aan het succes van deze luchtschepen. Eind jaren 90 werden de Zeppelins opnieuw gebouwd voor toeristische en reclame doeleinden en voor wetenschappelijk onderzoek naar de dampkring. Vanuit de Zeppelin Hangar in Friedrichshaven kun je met de Zeppelin NT (Neue Technik) een rondvlucht boven de Bodensee maken. Er zijn verschillende routes met een vluchtduur vanaf 30 minuten. Vanaf ruim EUR 250 p.p.  kun je deze unieke belevenis boeken. Ook worden er rondleidingen in de hangar gegeven. Tijdens deze 45 minuten durende tour (alleen in het Duits) leer je alles over de techniek en bouw van dit bijzondere luchtschip. Midden in Friedrichshaven vind je bovendien het Zeppelin museum, met als hoogtepunt een reconstructie van de Hindenburg.

Lindau

Lindau is een prachtige plaats aan de Bodensee. De oude binnenstad ligt op een 70h groot eiland, verbonden met een brug aan het vaste land. Je vindt hier eeuwenoude gebouwen, gezellige pleinen en steegjes. Aan de haven vind je het beeld van de Beierse leeuw en de witte vuurtoren. Vanaf hier heb je uitzicht over de Bodensee met de Alpen op de achtergrond. Aan de oeverpromenade kun je gezellig een terrasje pakken. Op het deel van Lindau op het vaste land vind je het Lindenhofpark waar je kunt wandelen en genieten van een picknick. Lindau is ook bekend van de dansende poppen van de Lindauer Marionetoper. Zin in een dagje shoppen?  De Maximilianstrasse is dan de ‘place to be’!

Het eiland Mainau

Het bloemeneiland Mainau bereik je via een brug vanaf de stad Konstanz op het vaste land (pendelbus), of misschien nog leuker, met de veerboot die vertrekt vanaf verschillende plaatsen aan de Bodensee. Voor bloemen- en tuinliefhebbers is dit eiland een waar paradijs en zeker de moeite van het bezoeken waard. Op het eiland groeien duizenden soorten bloemen. Dankzij het mediterrane klimaat kunnen hier zelfs palmbomen en citrusbomen groeien. Verder bevindt zich op het eiland een vlindertuin, een barokke kerk en een barokslot met tuin uit 1746 die gedeeltelijk voor bezoekers is geopend.

Bregenz

Elke zomer in juli worden in de Oostenrijkse stad Bregenz de Bregenzer Festspiele georganiseerd. Dit festival hoort tot het beste wat de Bodensee op cultureel gebied te bieden heeft. De hele maand worden er op grote op het water aangelegde podia toneelstukken, opera’s en operettes opgevoerd. In de straten van de gezellige binnenstad vind je vele restaurants en café’s. Rondom de Kornmarktplatz liggen vele leuke winkelstraatjes.

Vanuit Bregenz kun je met een kabelbaan naar de 1064 m hoge Pfänder, de hoogste berg aan de Bodensee. Behalve genieten van een adembenemend uitzicht over de Bodensee kun je hier heerlijk wandelen. De routes variëren in tijd van 1 tot 5 uur en worden goed aangegeven. Fervente wandelaars kunnen kiezen voor de Drei-Eintausender-Bergwanderung. De naam zegt het al, in ruim 5 uur wandel je langs de toppen van 3 bergen boven de duizend meter. Ook voor kinderen is er genoeg te doen op de Pfänder. Bij het bergstation van de kabelbaan is er het Alpenwildpark met o.a. dwerggeiten, edelherten, konijnen en moeflons. In de zomer worden er nog shows met roofvogels gegeven.

Rappenlochschlucht

Vlakbij de Oostenrijkse stad Dornbirn bevindt zich de Rappenlochschlugt, de grootste kloof van de oostelijke Alpen. Via trappetjes en houten loopbruggen wandel je door de kloof langs imposante rotsformaties, terwijl je onder je het kolkende water van de Dornbirner Ach ziet (en hoort). Aan het eind van de kloof kom je bij een klein stuwmeer, de Staufensee, waar je nog omheen kunt wandelen. Hier is tevens een jausenstation waar je wat kunt eten en drinken. Aan de overkant van het meer staat het Kraftwerk Ebensand, één van de kleinste en oudste waterkrachtcentrales in het Voralberg die nog steeds in gebruik is. Als je nog zin hebt, kun je nog doorwandelen naar de Alplochschlucht. Je loopt dezelfde route terug. Zonder het deel van de Alplochschlucht zal je een kleine anderhalfuur onderweg zijn.

Als je van de parkeerplaats naar de kloof loopt, passeer je het grootste Rolls-Royce museum ter wereld. Ben je liefhebber, sla dit dan zeker niet over.

Schaffhausen, Rheinfall

Eén van de mooiste bezienswaardigheden aan de Zwitserse kant van de Bodensee is misschien wel de Rheinfall bij Schaffhausen. De grootste waterval van Midden-Europa ligt ongeveer 4 km ten zuidwesten van Schaffhausen, bij Neuhausen. De Rijn is hier 150 m breed en stort 23 m naar beneden. In het midden van al die waterkracht staat een rots die je, na een spannende maar ongevaarlijke boottocht, kunt beklimmen om de watermassa van heel dichtbij te ervaren. Ook de kastelen Wörth en Laufen zijn per boot bereikbaar. In Slot Laufen vind je bovendien nog de interactieve tentoonstelling ‘Historama’ over de Rheinfall.

Vakantie aan de Bodensee

Je kunt op verschillende manieren genieten van een vakantie aan de Bodensee. Langs de oevers van de Bodensee vind je verschillende soorten accommodaties in verschillende prijsklassen waar je heerlijk kunt verblijven. Ook kun je er voor kiezen om tijdens je vakantie op verschillende plekken aan de Bodensee te verblijven. Ben je wat sportiever aangelegd, denk dan eens aan een fietsvakantie langs de Bodensee. Met je eigen fiets, of een gehuurde fiets, trek je langs de oevers van het meer. Maak je geen zorgen over je bagage, daar wordt voor gezorgd!

Wil je meer weten over een vakantie aan de Bodensee? Neem gerust contact op!